9 wskazówek, jak wycisnąć ze świeżych soków maksimum smaku i zdrowia

9 wskazówek, jak wycisnąć ze świeżych soków maksimum smaku i zdrowia
4 października 2016 MILABO

Co jest ważne w łączeniu warzyw i owoców? Od czego zacząć przygodę z sokami? Nasz krótki przewodnik pozwoli Ci szybko wejść na ścieżkę zdrowia!

To nie sekret, że dieta wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Picie świeżych soków jest nie tylko smacznym doświadczeniem, ale praktyką, która pozytywnie wpływa na jakość naszego życia. Społeczności MILABO do picia świeżych soków namawiać nie trzeba. Późnym latem, gdy bogactwa owoców i warzyw nie brakuje, przygotowałyśmy wskazówki, które pomogą wycisnąć z soków maksimum korzyści.

Podstawa to motywacja – poznaj korzyści związane z regularnym piciem świeżych soków

Na dobry początek, przypominamy ile dobra wynika z włączenia do swojej diety świeżych soków:

  • Wspomagają trawienie – w wyniku zaburzeń odżywiania wiele osób ma problemy z przyswajaniem odpowiedniej ilości składników odżywczych; łatwo przyswajalne soki to gwarancja wchłonięcia maksimum korzyści: witamin, minerałów, enzymów itp.
  • Energetycznie doładowują organizm i poprawiają samopoczucie – trawienie jest jednym z najbardziej energochłonnych procesów w naszym organizmie, dzięki, temu, że soki są wchłaniane od razu, organizm zyskuje dodatkową energię, a my czujemy lekkość i przypływ sił. Soki to zdrowsza wersja kawy czy energetyków.
  • Wspomagają odchudzania – soki pomagają wyrobić zdrowe nawyki ponieważ odpowiednio odżywiają organizm dzięki czemu nie sięgamy po niezdrowe przekąski. Są przepyszne, dają uczucie sytości i nie obciążają żołądka.
  • Pomagają zachować zdrowie, urodę i młodość – wywierają pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Wysoka zawartość antyutleniaczy zawartych w sokach wstrzymuje procesy starzenia.
  • Zastępują suplementy chroniąc przed chorobami – Soki to najlepszy sposób, by włączyć do swojej diety zalecane warzywa i owoce, które uzupełniają dietę o potrzebne składniki odżywcze: witaminy, mikro i makroelementy.
  • Wzmacniają i budują odporność – składniki odżywcze o wysokiej jakości i przyswajalności, zawarte w sokach, uzupełniają układ immunologiczny w zasoby, dzięki którym ma on siłę bronić nas przed chorobami.
  • Oczyszczają i odkwaszają organizm – przywrócenie właściwego pH organizmu to więcej energii i lepsze samopoczucie a oczyszczone wątroba i nerki to lepiej funkcjonujący organizm.

9 kroków do naturalnego i niezwykle przyjemnego dbania o zdrowie

Dietetycy uważają, że regularne picie świeżo wyciskanych soków nie tylko oczyszcza organizm, ale może wspomóc procesy odchudzania, zwiększyć odporność a nawet chronić przed rakiem. Co ważne, soki są przepyszne! Dzięki poniższym radom, ich picie stanie się Twoim ulubionym rytuałem zdrowia!

  1. Po pierwsze: sokowirówka czy wyciskarka? Decydując się na sokowirówkę otrzymasz sok gorszej jakości, którego nie powinnaś przechowywać w lodówce, tylko wypić od razu po przygotowaniu. Wolnoobrotowe wyciskarki to droższa i bardziej efektywna opcja (powstały sok wolno się natlenia i można go przechowywać do 72h). Niezależnie od sprzętu, który wybierzesz, warto przeczytać jego instrukcję, by jak najdłużej cieszyć się wyciskaniem. Nie zaniedbuj starannego czyszczenia urządzenia. Pamiętaj jednak, że wiele osób traci motywację do wyciskania soków z powodu męczącego sprzątania. Wybierz sprzęt, którego nie będziesz musiała długo czyścić. Dobrze jest posprzątać przed wypiciem soku – wtedy długie przygotowania wieńczy nagroda J. Wielu osobom przeszkadza również hałas – wybierając swój sprzęt do wyciskania zwróć uwagę na decybele. Rozbieżności cenowe są naprawdę ogromne. Sokowirówkę kupisz już za ok. 150 zł. Wolnoobrotowa wyciskarka ślimakowa to koszt nawet 4 000 zł! Z pewnością znajdziesz sprzęt na swoją kieszeń.
  2. Po drugie: staranne przygotowania. Wybierz dwa lub trzy przepisy i spróbuj kupić wszystkie potrzebne składniki za jednym razem, tak by od razu ich użyć. Unikniesz wtedy marnowania produktów. Dokładnie umyj wszystkie warzywa i owoce. Pozbądź się niejadalnych części roślin takich jak duże pestki czy skórki cytrusów.
  3. Uważaj na cukier! Stosuj zasadę 80/20. Świeże soki przygotowane wyłącznie z owoców zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów ale niestety również mnóstwo kalorii i cukru dostarczanego wprost do krwioobiegu. Takie soki nie pomagają schudnąć. Aby uniknąć nadmiaru cukru podstawowym składnikiem soków powinny być warzywa. Owoce powinny być używane jako naturalny słodzik. Najlepsze proporcje to 80 % warzyw i 20% owoców (cztery kawałki warzyw na jeden kawałek owocu). Jeśli jesteś diabetykiem postaw wyłącznie na warzywa.
  4. Jak łączyć owoce i warzywa, by uniknąć wzdęć. Warzywa wymagają innych enzymów trawiennych od owoców, dlatego, aby uniknąć wzdęć, generalnie nie powinny być ze sobą łączone. Jednak to raczej kwestie indywidualne, czy pewne połączenia wywołają u Ciebie wzdęcia. Spokojnie możesz łączyć z owocami marchew, ogórek oraz zielone warzywa liściaste.
  5. Łączenie kolorami. W kolorach drzemie siła owoców i warzyw. Im intensywniejsza barwa, tym więcej korzystnych substancji. Spróbuj komponować soki według barw produktów: fioletowe z czerwonymi (buraki, jagody, winogrona), żółte z pomarańczowymi (grejpfruty, marchew, cytryny) i zielone z zielonymi (ogórki, pietruszkę, gruszki, sałatę, szpinak).
  6. Przepis na sukces. Poznaj 5 elementów świetnego soku. Możesz również skorzystać z 5-elementowej zasady tworzenia soków. Podstawą jest baza, w tej roli sprawdzą się warzywa zawierające dużą ilość wody i soli mineralnych (seler lub ogórek). Następnie wchodzą zielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak) – to one gwarantują efekt oczyszczenia organizmu i dostarczenia ogromnej dawki składników odżywczych. Trzecim elementem są warzywa i owoce, które dają smak (np. jabłka, buraki, ananasy, gruszki, marchewki). Kolejny krok to cytrusy (pomarańcze, cytryny, grejpfruty), doskonale alkalizują organizm i dzięki dużej dawce witaminy C budują jego odporność. Dzięki nim sok dłużej zachowa świeżość. Na końcu przyprawy i zioła (takie jak imbir, mięta, bazylia, kurkuma czy pieprz cayenne) dodadzą smaku i wartości.
  7. Sok pij zaraz po przygotowaniu lub dobrze go przechowuj. Pod wpływem natleniania soki niezwykle szybko tracą składniki odżywcze dlatego powinny być wypijane w ciągu 20 minut od powstania (ta zasada dotyczy przede wszystkim sokowirówek). Jeśli przygotowałaś większą ilość, trzymaj sok w szczelnym pojemniku takim jak termos lub zakręcany, szklany słoik. Pojemnik powinien być w pełni wypełniony sokiem (im mniej tlenu tym lepiej). Oczywiście, trzymaj sok w lodówce. Sok z dobrej wyciskarki zachowa świeżość nawet do 72 godzin.
  8. Nie musisz wydawać majątku! To prawda, że przetworzone produkty zawsze będą tańsze od warzyw i owoców. O sokach warto myśleć jak o inwestycji. Polacy wydają rocznie około 3 mld złotych na suplementy diety. Warzywa i owoce, których nikt nie reklamuje są rozwiązaniem tańszym, zdrowszym i bliższym naturze. Nie musisz wydawać od razu wszystkiego na drogie, egzotyczne produkty. Używaj tanich buraków, jabłek i marchwi, raz na jakiś czas dodając droższych składników.
  9. I najważniejsze. Baw się! Eksperymentuj, próbuj różnych przepisów, nowych owoców, baw się smakiem, kolorami i dodatkami. Istnieje nieskończenie wiele kombinacji smakowych. Sok z samego jarmużu jest ohydny, połącz go np. z ogórkiem, ananasem, jabłkiem i miętą. Nie bój się „dziwnych” połączeń. Być może odkryjesz smak, który Cię zachwyci a już na pewno doładujesz organizm olbrzymią ilością energii i składników odżywczych.

Comments (0)

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress