Ajurweda na wiosnę: sezonowe strategie życia w harmonii z naturą

Ajurweda na wiosnę: sezonowe strategie życia w harmonii z naturą
10 kwietnia 2019 MILABO
ajurweda wiosna

Według Ajurwedy, wiosna to najlepszy czas na aktywność fizyczną, jedzenie ostrych potraw, oczyszczanie i wzmacnianie organizmu. Jeśli chcesz schudnąć – to teraz jest na to najlepszy czas. Jeśli uda Ci się pozbyć nadmiarowych kilogramów, z łatwością utrzymasz wagę na dłużej.

Życie według pór roku

Jedną z największych zalet Ajurwedy jest możliwość odnalezienia bądź wzmocnienia harmonii z naturą poprzez sezonowe praktyki dostosowane do pór roku (ritucharya).Ajurweda daje możliwość wejścia w bliższy kontakt z własnym ciałem, umysłem i otaczającą naturą, które zmieniają się wraz z porami roku. Każda pora roku przynosi nowe możliwości zadbania o swoje zdrowie. Ajurweda wyróżnia sześć pór roku: wczesne lato, późne lato, jesień, wczesną zimę, późną zimę oraz wiosnę, która wypada między 14 marca a 14 maja.

Wiosna – czas doszy kaphy

Wiosna to czas, w którym dominuje ciężka i zimna dosza kapha. Organizm gromadzi zimno, które przyda się w upalne lato. Siły trawienne organizmu są słabe a organizm wymęczony zimą. To dobry czas na oczyszczenie i wzmocnienie. Podstawowe zasady Ajurwedy znajdziesz w naszym artykule “Dieta według Ajurwedy“. Opisujemy w nim trzy podstawowe dosze: vatę, pittę i kaphę oraz zasady ich równoważenia dietą.

Dieta wiosną według Ajurwedy

Wiosna to czas, by doświadczać smaków: gorzkiego i ostrego, jeść lekkie potrawy w małych ilościach oraz używać mniej tłuszczy. To czas faworyzowania zielonych warzyw, marchwi, papryki, kapusty, kalafiora, bakłażana, tykwy, fasoli (w tym fasoli mung), cebuli oraz miodu, jęczmienia, gorącej wody do picia i unikania owoców.

Gorzki smak pomoże oczyścić ciało i wzmocnić doszę vatę, czyli zbalansować dominującą wiosną kaphę. Podobnie smak ostry, również wzmocni dosze vatę oraz pittę. Wiosna to jedyna pora roku, kiedy ostry smak jest aktywnie zalecany. Wiosną rządzą jakości: ciężki, zimny oraz słodki, to czas dominowania elementów wody i ziemi. Zalecane są oczyszczające głodówki.

Aktywność fizyczna wiosną według Ajurwedy

Ajurweda zaleca wiosną, aktywność na dworze i energiczne ćwiczenia fizyczne. Dobre będą: trening cardio, wszelkie sporty, bieganie oraz dłuższą, poranną praktykę jogi i unikanie drzemek. Kwiecień i wczesny maj to idealny czas na wzięcie udziału w maratonie (oczywiście, o ile przygotowywałeś się do niego od jesieni).

Wiosna to także najlepszy czas na chudnięcie. Jeśli uda Ci się, w tym okresie schudnąć, z dużym prawdopodobieństwem utrzymasz wagę. Według Ajurwedy, aby pozbyć się z ciała zalegającego tłuszczu, potrzebujesz żywiołu ognia. Są dwa najlepsze sposoby na więcej ognia w ciele. Pierwszy to zwiększenie intensywności i długości wysiłku fizycznego. Drugi to wprowadzenie do diety więcej smaku ostrego. Pomocne w schudnięciu wiosną będą także oczyszczające peelingi do ciała i korzystanie z masaży.

Zapobieganie wiosennym przeziębieniom

Ze względu na dominującą wiosną energię doszy kaphy (ciężkie i zimne żywioły wody i ziemi) w kwietniu jest też bardzo łatwo złapać katar i inne przeziębienia. Rób jak najwięcej, by ogrzać ciało. Używaj więcej rozgrzewających przypraw: czosnku, imbiru, czarnego pieprzu czy garam masali. Unikaj słodkiego smaku, który wzmacnia doszę kaphę. Przeziębiania to sygnał przeciążenia doszy kaphy. Unikanie słodyczy i owoców przez całą wiosnę jest warte zachodu, ponieważ pomoże Ci zachować zdrowie. Jedyny słodka rzecz, rekomendowana wiosną przez Ajurwedę to miód.

Comments (0)

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress