Ajurweda późnym latem – jak przygotować organizm do jesieni
Ajurweda wyróżnia aż sześć pór roku. Sierpień i wrzesień to czas późnego lata, kiedy powinniśmy zmienić nawyki, tak, by jesień była pełna zdrowia i energii.
Ponieważ zmieniają się pory roku, my też powinniśmy się zmienić, przekonuje ajurweda. Zmiana powinna polegać na odpowiednim dostosowaniu diety i codziennych aktywności.W tym roku wyjątkowo długo doświadczamy gorąca. Ciepłe były nie tylko letnie dni, ale praktycznie cała wiosna. Ale już niedługo dadzą o sobie znać chłodne poranki i wieczory.Późne lato i jesień to czas, by przetrasformułować zgromadzoną energię w paliwo, które będzie nam dawało siłę przez całą zimę. W tym celu przede wszystkim zwalniamy.
Późne lato a trzy dosze
Późną jesienią, wszystkie trzy dosze narażone są na brak równowagi (o typologii trzech dosz przeczytasz w naszym artykule „Dieta według ajurwedy”). Zwłaszcza typy Vata i Pitta. Z tego powodu ajurweda zaleca w tym okresie sezonowe praktyki oczyszczające takie jak panchakarma.Późnym latem zwalnia nasza przemiana materii. Używając terminów ajurwedy, agni – nasz trawienny ogień słabnie. Dlatego kiedy dni zaczną się robić coraz chłodniejsze, należy jeść więcej produktów lekkostrawnych, ciepłych i odżywczych.Po długim, gorącym lecie naturalnie pojawiają się lekka nerwowość i problemy z przystosowaniem do nowego typu pogody. Niezależnie od tego, czy jesteś bardziej Vata, Pitta czy Kapha, jest kilka reguł, które pomoże Ci przejść od lata do jesieni i przygotować się na chłód i suchość.
10 wskazówek ajurwedy na późne lato
- Nie jedz w pośpiechu. Powoli smakuj każdy kęs. Późne lato to naprawdę czas, żeby zwolnić. Porzuć multitasking. Niech Twój dzień będzie bardziej uważny, świadomy i wolniejszy.
- Jedz wyłącznie posiłki lekkostrawne, ciepłe i lekkie (zupy, pieczone warzywa). Rekomendowane są zboża i ryż.
- Ogranicz spożycie surowych warzyw i zielonych sałat. Zwiększ ilość smaku słodkiego, słonego i kwaśnego.
- Pij wodę w temperaturze pokojowej (zamiast zimnej wody z lodem). Unikaj lodów.
- Pomyśl o ziołach, które oczyszczają wątrobę (zwłaszcza we wrześniu).
- Triphala to zestaw ziół, który brany w małej dawce, codziennie przed snem pomoże przygotować organizm na jesień.
- Późną jesienią ziemia i nasze ciała stają się suche. Zacznij używać więcej olejów (w posiłkach i zewnętrznych masażach).
- Spróbuj abhyangi, czyli automasażu ciepłym olejem. Wymasuj swoje ciało od stóp do głowy a potem weź ciepły prysznic.
- Rozważ rozsądne oczyszczenie ciała. Być może wystarczy eliminacja kawy, cukru, alkoholu i przetworzonych posiłków.
- Wybieraj aktywności fizyczne, które nie wymagają wzmożonych ruchów ale wzmacniają i dodają sił. Świetne będzie tai chi, spacery, wędrówki i oczywiście joga.
Późne lato to czas dominacji doszy vaty
Podczas późnego lata, dominuje „powietrzna” vata dosza. To element, który generuje ruch we wszechświecie, inicjowanie zmian, przepływ i ruch. Według nauk ajurwedy to z vaty biorą się puls naszych serc, oddychanie, ruch fizyczny, myśli i komunikacja. Dobrze zharmonizowana vata przynosi lekkość, kreatywność i spontaniczność. Zaburzona vata to problemy typu: przytłoczenie, zmęczenie, niepokój, problemy ze snem, bóle stawów, wzdęcia i zaparcia.Aby vata była dobrze zbalansowana późnym latem, należy wybierać potrawy ciepłe, wilgotne i uziemiające (dające poczucie sytości), mianowicie słodkie, oleiste, przyprawione lub słone. Zalecane są: banany, awokado, gotowane jabłka i gruszki, pomidory, cytrusy, dynie, ziemniaki, warzywa na parze, zboża, orzechy, oleje, przyprawy takie jak kardamon, cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa. Świetna będzie herbatka ziołowa z azjatyckiej bazylii.