Jesień z ajurwedą (przepis na złote mleko)
Poznaj zalecenia ajurwedy na czas jesieni, które pozwolą Ci zachować zdrowie i pogodę ducha. Zmień dietę, nawyki, wieczorem wypij złote mleko.
Według ajurwedy każda pora roku przynosi inne możliwości zadbania o swoje zdrowie. Od 14 września do 14 listopada to czas jesieni, którą ajurweda postrzega jako zimną, wietrzną, lekką i suchą (dominuje vata). Zimą czeka nas spotkanie z ciężką, wilgotna kaphą (której kulminacja przypadnie na wiosnę). Przed nami więc bardzo długi czas dbania o zdrowie i swoją odporność.
Jesienne dolegliwości
Nagromadzone w naszym ciele w sezonie letnim pitta i vata, zaczynają manifestować się w postaci różnorodnych problemów i chorób. Gdy robi się chłodniej pojawiają się: sucha skóra, zimne stopy i dłonie, bolące stawy, gazy, zaparcia i zaburzenia nerwowe (od niepokoju po depresję). Większość chorób jest wywoływana przez nierównowagę doszy vaty. Nadmiar wilgotnej kaphy odpowiada za przeziębienia. Najlepszym sposobem na przywrócenie równowagi jest odpowiednia dieta i spokojny tryb życia zgodny z zasadami ajurwedy.
Aby jesienią zachować zdrowie i wewnętrzną równowagę, warto:
wcześniej zasypiać i wcześniej wstawać - zgodnie z rytmem słońca,
poranek zaczynać od szklanki ciepłej wody z miodem i cytryną,
rozgrzać i rozciągnąć ciało, ćwicząc choćby przez kilka minut,
wyciszyć się w krótkiej medytacji (wystarczy przez kilka minut skupić się na oddechu),
robić sobie krótkie popołudniowe drzemki,
jeść tylko ciepłe, pożywne, gotowane i cięższe potrawy takie jak zupy czy pieczone warzywa,
unikać nadmiernej ilości kawy i mocnej herbaty, a także głodu (pustego żołądka) i braku snu,
unikać nadmiernej aktywności werbalnej i fizycznej, nadmiernej ekscytacji, płaczu, depresji, intensywnego pożądania seksualnego i materialnego,
pić przed snem kubek uspakajającego złotego mleka (przepis poniżej),
od czasu do czasu lub codziennie - masować ciało ciepłym olejem (szczegóły niżej).
Jesienią rozluźniaj, ogrzewaj i nawilżaj ciało
Jesień do doskonały czas na gorące kąpiele, saunę, rozciągające poranne ćwiczenia oraz wzmacniający i kojący masaż ciepłym olejem czyli tzw. abhyangę (dosł. namaszczenie). Wybierz się do masażysty lub wykonuj go samodzielnie (nawet codziennie), masując ciało ciepłym olejem sezamowym lub kokosowym od stóp po czubek głowy (po czym weź prysznic). Naprawdę możesz zrobić to w domu sama i taki masaż jest niesamowicie przyjemny
W jesiennej diecie zadbaj o smaki: słodki, słony i kwaśny.
Do każdej z sześciu pór roku, ajurweda przypisuje określony smak (więcej o ajurwedyjskiej diecie przeczytasz w artykule “Dieta według Ajurwedy”. Smaków jest również sześć: słodki, słony, kwaśny, gorzki, ostry oraz cierpki (cierpkie są np. orzechy włoskie).
Według ajurwedy, jesienią powinniśmy wybierać to, co słodkie, słone i kwaśne.
Na twoim talerzu rano powinny królować ciepłe posiłki: płatki owsiane z suszonymi owocami i przyprawami takimi jak kardamon czy cynamon, kasza jaglana z przyprawami i bakaliami, jajecznica z masłem ghee.
W porze obiadu, (który ajurweda zaleca jeść między 12 a 14) sprawdzą się wszelkie kremowe zupy np. z dynii lub marchwi z dodatkiem imbiru, wegetariańskie wrapy z jesiennymi warzywami, nudle z grzybami.
Wieczorem (przed 19:00), na kolację zjedz pieczone warzywa, rybę na parzę. Jako przekąski wybierz: śliwki, orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce), pieczone jabłka z cynamonem, szklankę mleka. Ajurweda zaleca by jeść mało, ale często, wtedy, gdy jesteś naprawdę głodny, ważne jest także by jeść w spokoju, nigdy w złości czy pośpiechu.
Wieczorem wypij ciepłe, złote mleko
Ciepłe mleko wypijane wieczorem pomaga zrelaksować się, co ułatwia zaśnięcie i wspiera głęboki, regenerujący sen. Peptydy i proteiny zawarte w mleku, aktywują receptory GAPA w mózgu, które wspierają zdrowy cykl snu, poprawiają nastrój i obniżają stres. Istnieje kilka wersji przepisu na złote mleko. Jego podstawowe składniki to mleko i kurkuma. Dodanie innych przypraw sprawi, że napój będzie strawny nawet dla osób, które źle przyswajają laktozę. Możesz też użyć mleka roślinnego.
W garnku o grubym dnie rozgrzej wybrany tłuszcz (1-2 łyżeczki ghee, oleju kokosowego lub migdałowego).
Dodaj ¼ łyżeczki kurkumy i niewielką ilość wody.
Podgrzewając, mieszaj, tak by rozpuścić kurkumę. Do powstałej pasty dodaj szklankę mleka.
Dodatkowo możesz dodać ulubione przyprawy: kilka nitek szafranu, ziarna kardamonu, szczyptę cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej (ma lekkie właściwości nasenne), pieprzu.
Kiedy mleko przestygnie możesz dodać 1 łyżeczkę miodu.